Netwerk: Timo Feenstra

Jong talent triatlon

Gedurende periode 4 heb ik (samen met mijn groepsgenoot Britt van Haaren) gewerkt aan een beroepsproduct in het kader van branding. Voor dit project moesten we een samenwerking aangaan met een individuele sporter om uiteindelijk hun identiteit als merk vast te leggen, daar een passend sponsorplan aan te koppelen en ten slotte een brandbook te ontwerpen (inclusief visuele middelen en communicatierichtlijnen). Onze sporter voor dit project was Timo Feenstra, een jong talent in de triatlonwereld.

Om dit project echt waar te kunnen maken, was het van hoog belang om Timo goed te leren kennen. Hierbij ging het niet alleen om zijn carrière en prestaties, maar vooral om wie hij was buiten de sport. Daarbij kwamen veel vragen kijken. Wat is zijn persoonlijkheid? Wat zijn zijn hobby’s buiten de sport? Hoe was zijn kindertijd? Waar komt hij vandaan? Het rijtje gaat heel lang door.

We hadden daarom al snel een kennismakingsmoment Met Timo afgesproken om alvast de eerste vragen te kunnen stellen voordat het project echt begon. Het bleek al uit de eerste meeting dat Timo in elk geval gedreven en gedisciplineerd was. Britt en ik vroegen namelijk naar zijn weekplanning en waren allebei geschockeerd over hoe druk hij het had. Triatlon is een sport dat bestaat uit drie verschillende onderdelen (hardlopen, fietsen en zwemmen), waarvan elk onderdeel aparte trainingen heeft. Er was geen een dag in de week waarop hij volledige rust had, en daarnaast had hij ook nog zijn studie op Tilburg University. Ik wist natuurlijk dat je veel moet geven voor topsport, maar toch was ik zeer onder de indruk toen ik ook daadwerkelijk op papier zag wat dat betekende voor je weekplanning. Pas toen had ik een accuraat perspectief.

In de weken daarna kwamen Timo en ik meerdere keren samen voor aanvullende interviews. Het was de bedoeling dat ik na elk interview een steeds beter beeld had van zijn identiteit. Ook heb ik later in de periode (voor een aanvullende opdracht) de vader van Timo leren kennen toen ik hem mocht interviewen over Timo’s jeugd. Als aanvulling heb ik ook veel kunnen leren over de persoonlijkheid van Timo via zijn sociale media, zoals Instagram en Strava.

Uiteindelijk ben ik zo achter gekomen wat zijn ambities waren voor in de toekomst, wat hem dagelijks motiveerde, hoe zijn relatie was met zijn ouders, welke tegenslagen hij in zijn leven heeft moeten doorstaan en nog veel meer. Uiteindelijk hadden we zijn identiteit (in het kort) vastgelegd als een gezellige, maar gedisciplineerde triatleet die elke uitdaging met een glimlach aangaat. Ook hebben we hem gekoppeld aan twee passende archetypen: Jester & Explorer. Ik vind dat Britt en ik uiteindelijk Timo best goed hebben leren kennen gedurende de weken van beroepsproduct 4. Hij waardeerde het ook echt toen we allebei naar Weert waren gegaan om een van zijn wedstrijden bij te wonen. Na afloop hadden we nog even de kans om kort samen te praten.

Gebaseerd op onze bevindingen, hebben we een sponsorplan en brandbook opgesteld. Ik vond dat dit juist moeilijker was omdat ik Timo persoonlijk leerde kennen. Het project voelde daardoor minder ver weg en dit vertaalde naar meer stress. Ik wilde Timo namelijk echt niet teleurstellen met het eindresultaat.

Alhoewel het ons niet was gelukt om een hoog punt te scoren voor dit beroepsproduct, heb ik er wel veel aan gehad. Timo biedt als individuele topsporter waardevolle netwerkmogelijkheden die gedurende mijn SPECO-studie ongetwijfeld handig zullen zijn om te hebben. Ik heb zo ook de waarde van een netwerk wat beter kunnen inzien, omdat ik door mijn gesprekken met Timo merkte hoe snel je via iemand verbindingen kan leggen met allerlei verschillende relevante mensen en partijen om hem of haar heen.

Ik ben een verlegen persoon die veel moeite kan hebben met contact aangaan met anderen (vooral onbekenden), en tijdens dit project heb ik dat constant moeten overwinnen. Ik hoop dat dit mij helpt om in de toekomst nog soepeler aan de slag te kunnen gaan voor mijn netwerk.

Vorige
Vorige

Netwerk: Jasper roelofsen