Gastcollege Jack Plooij

Op 18 december 2024 kregen we als SPECO-studenten een speciaal gastcollege van een persoon die alle Nederlandse fans van de Formule 1 waarschijnlijk kennen: pitreporter Jack Plooij. Het gastcollege kreeg zo veel aanmeldingen dat het moest worden verplaatst naar een van de zalen in de bioscoop tegenover ons campus. Ik ben zelf ook een fan van de Formule 1 (alhoewel ik in de laatste jaren de sport een stuk minder aandachtig volg), dus ik keek er erg naar uit om erbij te zijn.

Het hoofdthema van het college was ‘winnen’. Jack Plooij vertelde dat je niet in je eentje kunt winnen, en dat zelfs Max Verstappen een groot team achter zich heeft. Dit benadrukte hij later nogmaals met een winnende teamfoto van Red Bull, waarop honderden mensen te zien waren. Jack gaf daarbij aan dat veel mensen op de foto elkaar waarschijnlijk niet eens kennen, maar dat ze toch verbonden worden door één doel: winnen. Want nummer 1 word je samen.

Daarna legde hij uit hoe dit ook toepasbaar was op zijn eigen carrière, bijvoorbeeld in het geval van het ‘dreamteam’ van Ziggo. Daarmee benadrukte hij uiteindelijk ook de waarde van een sterk netwerk. Winnen doe je niet alleen, dus: stuur die mail, solliciteer op die vacature, en ga mensen ontmoeten. Dit raakte mij best wel, omdat ik van nature een verlegen persoon ben. Eigenlijk wil ik het liefst zoveel mogelijk in mijn eigen bubbel blijven, maar zo kun je dus niet winnen in de echte wereld. Dit is ook logisch, want ik zou bijvoorbeeld niet eens zijn gekomen waar ik nu ben in mijn studie zonder de steun van mijn vriendin. Zij heeft mij door talloze moeilijke dagen heen geholpen, en als ik over een paar jaar mijn diploma op zak heb, is dat echt mede aan haar te danken. Nogmaals dus: winnen doe je niet alleen.

Daarnaast vertelde Jack dat winnen niet alleen iets is wat je in de sport doet, maar ook op andere vlakken in het leven. Je kunt namelijk ook winnen als journalist, vader, student, et cetera. Uiteindelijk draait het om de beste versie van jezelf zijn. Dit sprak mij erg aan, al helemaal omdat ik tijdens het gastcollege al twijfelde of ik uiteindelijk wel in de sport wilde werken. Dit onderdeel liet mij zien dat winnen niet beperkt is tot de sportwereld.

Jack vertelde vervolgens hoe winnen toepasbaar was op zijn eigen carrière en leven. Hij gaf verschillende interessante inzichten in de wereld van de Formule 1 en hoe hij daar zelf in terecht is gekomen. Ook hierbij kwam de kracht van netwerken weer naar voren. Wat ik ook mooi vond, was toen hij aangaf dat het in zijn vak niet draait om wat je krijgt, maar om wat je toevoegt. Jack moet natuurlijk zelf goede antwoorden uit mensen halen. Soms lijkt het misschien alsof hij het te veel over zichzelf maakt, maar eigenlijk probeert hij juist degene die hij interviewt meer van zijn of haar persoonlijkheid te laten zien. Dit sprak mij aan, omdat ik vind dat dit ook toepasbaar is op andere vlakken buiten de (sport)journalistiek. Ik kan dit namelijk ook gebruiken bij een stagevacature, waarbij ik mij moet onderscheiden met wat ik daadwerkelijk toevoeg. Er zijn bijvoorbeeld veel graphic designers die een ontwerp kunnen maken, maar niet iedereen weet er écht iets unieks van te maken. En dáár gaat het om: proberen de beste te zijn in wat je doet.

Ik vond het gastcollege niet alleen vermakelijk, maar ook erg boeiend. Veel van de besproken punten spraken mij echt aan en gaven mij een duidelijker beeld van de mentaliteit die ik moet hanteren om te komen waar ik wil zijn. Alhoewel Jack Plooij veel voorbeelden en analogieën uit de sportwereld gebruikte, bleef de rode draad herkenbaar op allerlei vlakken. Of het nou gaat om de sportwereld, mijn studie, mijn privéleven of wat dan ook… Jack Plooij heeft mij veel geleerd over winnen.

Vorige
Vorige

Dark Side of the Ring: Chris Benoit Tragedie